poniedziałek, 14 marca 2016

Białko ważnym elementem diety

Białko uznawane jest za jeden z najważniejszych elementów naszej codziennej diety. Obok węglowodanów i tłuszczów to właśnie białko uchodzi za jeden z najważniejszych a zarazem podstawowych składników naszej diety. Białka to łańcuchy aminokwasów, które podzielić możemy na egzogenne oraz endogenne. Białka egzogenne możemy dostarczyć do naszego organizmu wraz z pożywieniem, które zjadamy każdego dnia. Z kolei białka endogenne nasz organizm jest wstanie wytworzyć samodzielnie. 

Białko, jako element komórek

Musimy wiedzieć, że białko jest bardzo ważnym elementem strukturalnym komórek, jakie znajdują się w naszym organizmie. Jego działanie jest bardzo wielkie, albowiem reguluje metabolizm, a także pracę enzymów i hormonów. Dodatkowo białko w naszym organizmie podnosi termo genezę, poprawia odporność albowiem wytwarza przeciwciała. Co więcej, białko odpowiada również za dotlenie organizmu, zatem hemoglobina może przenosić większe ilości tlenu. Każdy człowiek musi posiadać w organizmie około 0,8 g białka na 1 kg ciała. W czasie stosowania diet odchudzających podaż białka zwiększa się, a tym samym mamy zdolność podwyższenia metabolizmu spoczynkowego. Białko jest znakomite, jeżeli mowa o odchudzaniu, ponieważ zapewnia nam uczucie sytości, a także odpowiada za utrzymanie prawidłowej masy ciała. 

Białko i jego funkcja budulcowa

Niezwykle ważną funkcją, jaką spełnia w naszym organizmie białko, jest jego rola budulcowa. Pomimo, że białko jest niezbędnym elementem diety, musi znajdować się w organizmie w odpowiednich ilościach, to jednak, jeśli jest go zbyt dużo, nie działa korzystnie. Ofiarą zbyt dużej ilości białka są przede wszystkim nerki, albowiem wydalają one aminokwasy, dlatego łatwo mogą ulec przeciążeniu. Co więcej przeciążeniu ulega również wątroba, zaś dieta wysokobiałkowa jest także nieodpowiednia dla mózgu. Pomimo, że powinniśmy spożywać białko, to jednak musimy pamiętać, aby nasza dieta białkowa była odpowiednio dobrana do potrzeb naszego organizmu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz